Scroll down for more information

Happy Med Blog

vrijdag 12 juli 2019 | Philip Croon, co-assistent

“Op een wat grijze morgen bezocht ik mijn grootouders in Limburg. Hoewel mijn oma het thuis nog redelijk uithoudt woont mijn 96 jarige opa al sinds geruime tijd in een gesloten woongroep. Een van de verzorgende komt bezorgd naar mij toe en vertelt mij dat Opa de laatste tijd in zijn dromen weer in het concentratiekamp zit. Zou het kunnen dat de schreeuwende medebewoners in het huis waar hij in gevangen zit hem doen denken aan het concentratiekamp waar hij zover ik weet nooit in heeft gezeten?

Sinds het grijs worden van zijn ogen lijkt toch echt alle kleur uit zijn leven, hoewel hij regelmatig nog trots vertelt dat hij gisteren 10 kilometer langs de maas is gelopen. Samenzweerderig zegt hij erbij dat Oma en de types in het tehuis er niets van mogen weten. Uiteraard laat ik hem geloven dat het inderdaad zo is, ook al duurt het meestal maar 3 stappen voor hij valt.

Mijn oma gaat dagelijks langs om voor hem te zorgen, zoals ze dat eigenlijk al 70 jaar doet. Het verdriet in zijn grijze ogen als ze vertrekt heeft ertoe geleid dat Oma voortaan even boodschappen gaat doen om dan pas de volgende dag weer terug te komen.

Het zijn de momenten dat ik alleen met hem ben als hij heldere momenten lijkt te hebben. Zo praat hij over het leven, maar vooral ook over de dood.

Hij kijkt mij recht in mijn ogen aan, en vraagt: ‘zeg jong, ben ik al dood?' Slik, dit is toch niet helemaal de vraag waar je op zit te wachten. En eerlijk gezegd weet ik het antwoord ook niet. Is hij dood? Of leeft hij in een grijze tussenwereld waar we eigenlijk geen weet van hebben? Een wereld voor mensen waar alleen het lichaam nog geen afscheid heeft kunnen nemen. En de wereld blijkbaar ook niet van hem. Want zo lang we door gaan met verzorgen zal hij nog wel even door leven.

Wellicht is de dementie wel een beschermfunctie van de hersenen, want waar wij nog even doorpraten over zijn vraag, drinkt hij weer rustig en onwetend zijn koffie.”

ABU