Scroll down for more information

HappyNurse Zorg Nieuws

< terug
Happy Halloween!

In Ierland, de Verenigde Staten en Canada wordt vandaag 31 oktober weer overal Halloween gevierd. Weet jij waar deze traditie vandaan komt?

 

De Kelten vierden tijdens Samhain de afsluiting van het oogstseizoen op en het begin van de winter. De oogst lag in de schuur lag en het vee stond in de stal. Tijdens deze avond zouden ook de geesten van overledenen ronddolen. Sommige Kelten droegen griezelige kostuums zodat ronddolende geesten ze zouden aanzien voor een van hen en hen met rust zouden laten. Anderen legden snoepgoed voor de geesten neer om ze gunstig te stemmen. Daarnaast staken ze grote vreugdevuren aan, die tegelijk de geesten op afstand moesten houden.

 


Het Keltische feest werd later gemengd met Allerheiligen, waarbij alle christelijke heiligen werden geëerd. Aan de vooravond van Allerheiligen en Allerzielen werden zogenaamde zielenkoeken gebakken. Groepen kinderen en armen trokken dan langs de deuren om deze koeken te verzamelen. Voor elk brood beloofden ze te bidden voor dode verwanten van de schenker, zodat deze sneller in de hemel zouden worden toegelaten.

 

Happy Halloween!

Pas 150 jaar geleden namen Schotse en Ierse immigranten dit gebruik mee naar de Verenigde Staten en Canada. Uit Amerika komt ook de traditie om pompoenen uit te hollen voor Halloween. De Kelten holden rapen uit rapen, maar de Noord-Amerikaanse pompoenen waren hier veel geschikter voor.
Het feest verspreidt zich tegenwoordig alsmaar verder en wordt ook steeds meer in Nederland gevierd. 
 

Bronnen: IsgeschiedenisWikipediaHistorianet

HAPPYMOMENT

Lees de persoonlijke verhalen van verpleegkundigen. Want werken in de zorg, daar word je happy van! Wat is jouw verhaal?

 

Lees alle inzendingen

 

Inge Wissenburg

 

Nieuwsbrief voor verpleegkundigen en verzorgenden

Geen zorgen: wij gaan veilig met je gegevens om. Dat lees je in ons privacybeleid.

Erkend leerbedrijf
ABU
ISO 9000
Actiz
SNCU