Scroll down for more information

HappyNurse Zorg Nieuws

< terug
Afbeelding ALT-tag: illustratie van het coronavirus
illustratie van het coronavirus

In verband met de uitbraak van het coronavirus in Nederland, heeft HappyNurse besloten de richtlijnen van het RIVM te volgen, waarbij de GGD de regie heeft. Dit betekent dat we geen eigen protocollen opstellen. Alle Nurses zijn hierover geïnformeerd.


Op de site van het RIVM kun je alle informatie vinden die voor jou als zorgprofessional van belang is. Dit is de link die je daarvoor kunt gebruiken: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19. Je komt dan op de pagina waar informatie gegeven wordt over richtlijnen en draaiboeken. Ook vind je er informatiebrieven die het RIVM heeft opgesteld en gepubliceerd, lees deze door. De GGD is hierbij de uitvoerende organisatie conform de opgestelde richtlijnen en heeft het advies gegeven om niet zelf protocollen te maken.

 

Patiënt
Als iemand met ziekteverschijnselen zich bij een arts meldt en de arts denkt dat de patiënt mogelijk het nieuwe coronavirus heeft, gaat er een protocol in werking. De arts vraagt een test aan bij het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)  of het Erasmus MC (Erasmus University Medical Center). Ondertussen wordt de verdachte patiënt in isolatie gehouden. Dat kan in thuisisolatie of door opname in het ziekenhuis. Dat is afhankelijk van de situatie. Als de test positief is, blijft de patiënt in isolatie en doet de GGD zogenoemd contactonderzoek. Alle mensen waarmee de patiënt tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad, moeten gedurende de incubatietijd hun gezondheid in de gaten houden. Als zij ziekteverschijnselen krijgen moeten zij dat aan de GGD melden en begint het verhaal van vooraf aan.


Preventieve maatregelen
Je kunt zelf een aantal preventieve maatregelen nemen:

  • Zorg voor goede persoonlijke hygiëne en kom niet in de buurt van zieke mensen die griepverschijnselen hebben.
  • Regelmatig handen wassen, minstens 30 seconden. Eventueel ontsmettingsgel gebruiken als dat niet mogelijk is.
  • Gebruik papieren zakdoekjes of hoest en nies in de binnenkant van een elleboog. Een papieren mondkapje dragen helpt niet tegen besmetting met het virus.
  • Maak geregeld harde oppervlakken (bureaublad, lichtknoppen, deurklinken, toetsenbord) extra schoon. Zorg voor goede ventilatie van de werkplekken.
  • Probeer je gezicht en mond niet aan te raken met je handen.
  • Wijs medewerkers met vakantieplannen op de reisadviezen van de overheid. 
  • Ga niet naar gebieden waar het coronavirus voorkomt. Als dat niet anders kan, vermijd daar dan grote groepen mensen, kom niet in de buurt van boerderijen en wilde dieren.

Zodra er nieuwe informatie is, zullen we die delen. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je contact opnemen met HappyNurse via de 35 wijkteams of 27 uitzendbureaus door heel Nederland.

Nieuwsbrief voor verpleegkundigen en verzorgenden

Geen zorgen: wij gaan veilig met je gegevens om. Dat lees je in ons privacybeleid.

ABU