Scroll down for more information

HappyNurse Zorg Nieuws

< terug
Laaggeletterdheid van invloed op gezondheid

Deze week is het de Week van de Alfabetisering. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen (18%) van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met de computer, tablet en smartphone. Anno 2019 zijn deze basisvaardigheden onmisbaar om te kunnen meedoen in de samenleving. Laaggeletterdheid is ook van invloed op de gezondheidsvaardigheden.

 
Gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, zijn en voelen zich vaker minder gezond dan niet-laaggeletterden. Laaggeletterden missen namelijk vaak de vaardigheden om goed om te gaan met informatie over gezondheid, ziekte en zorg en hebben moeite met het zelf voeren van de regie over hun gezondheid. Zij maken vaker fouten met het innemen van geneesmiddelen en hebben meer moeite om de informatie van de zorgverlener te begrijpen. Dit heeft vaak negatieve gevolgen voor hun gezondheid. Ruim één op de drie Nederlanders (36,4%) heeft lage gezondheidsvaardigheden. 

 

Wat kun jij als zorgverlener doen voor mensen met lage gezondheidsvaardigheden?

Bronnen: Alliantie Gezondheidsvaardigheden/Pharos

HAPPYMOMENT

Lees de persoonlijke verhalen van verpleegkundigen. Want werken in de zorg, daar word je happy van! Wat is jouw verhaal?

 

Lees alle inzendingen

 

Inge Wissenburg

 

Nieuwsbrief voor verpleegkundigen en verzorgenden

Geen zorgen: wij gaan veilig met je gegevens om. Dat lees je in ons privacybeleid.

Actiz
SNCU
ABU
Erkend leerbedrijf
ISO 9000