HappyNurse Zorg Nieuws

Lees hier het laatste zorg nieuws. Nieuws en achtergronden voor en over verpleegkundigen en verzorgenden. Ook is HappyNurse zelf regelmatig in het nieuws. Op de hoogte blijven van actueel zorg nieuws? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief onderaan de pagina.
< terug

Vandaag, 25 juli, bestaat er, naast oververhitting, ook kans op luchtwegklachten. De luchtkwaliteit in een aantal provincies is namelijk slecht, zo meldt het RIVM. Er geldt een smogalarm. Iets om alert op te zijn.

 

Het smogalarm geldt voor delen van de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland, Limburg, Zeeland, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Daar kan smog door ozon gevormd worden in de lucht.

 

smogalarm op 25 juli 2019 3De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen, worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd.

 

Smogalarm

In Europa zijn voor ozon een informatie- en een alarmdrempel vastgesteld. De EU European Union -informatiedrempel is 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. Bij (dreigende) overschrijding van deze waarde kunnen mensen, die gevoelig zijn voor smog, klachten krijgen en waarschuwt het RIVM. De luchtkwaliteit is dan "slecht " volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex.

De EU-alarmdrempel is 240 microgram ozon per kubieke meter lucht ("zeer slecht" volgens de Nederlandse luchtkwaliteitsindex). Wanneer deze waarde overschreden wordt, kan iedereen klachten krijgen. Als dit dreigt te gebeuren, zet het RIVM de waarschuwing om in een alarm. In grote delen van Nederland is sprake vandaag sprake van slechte of zeer slechte luchtkwaliteit.

 

Klachten

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog.

 

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert mensen die klachten ondervinden om binnen te blijven - mits het daar koel genoeg is- en zware lichamelijke inspanning te beperken. Het advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst.

 

Bron: RIVM

Nieuwsbrief voor verpleegkundigen en verzorgenden

Geen zorgen: wij gaan veilig met je gegevens om. Dat lees je in ons privacybeleid.

ABU

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info

 

Akkoord