HappyNurse Zorg Nieuws

Lees hier het laatste zorg nieuws. Nieuws en achtergronden voor en over verpleegkundigen en verzorgenden. Ook is HappyNurse zelf regelmatig in het nieuws. Op de hoogte blijven van actueel zorg nieuws? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief onderaan de pagina.
< terug

Vanaf 1 januari 2019 is het voor verpleegkundigen en verzorgenden verplicht om signalen van ernstige kindermishandeling of huiselijk geweld te melden bij Veilig Thuis. Een nieuw afwegingskader die wordt opgenomen in de meldcode V&VN Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling moet verpleegkundigen en verzorgenden hierbij helpen.

Het afwegingskader is nu al te gebruiken. De meldcode zal de komende maanden verder worden geactualiseerd. In de meldcode wordt ook nog informatie opgenomen over bijzondere vormen van geweld, zoals mensenhandel en ouderenmishandeling.

 

Verplicht

Nu kun je bij een vermoeden van bijvoorbeeld huiselijk geweld als zorgverlener kiezen of je zelf hulp organiseert of een melding doet bij Veilig Thuis. Dit zorgt ervoor dat niet alle signalen worden doorgegeven en dat op een plek alles over een gezin bekend is. Vanaf 1 januari 2019 ben je in bepaalde situaties bij vermoedens van (kinder- of ouderen)mishandeling verplicht dit te melden, zodat slachtoffers sneller in beeld komen en blijven bij Veilig Thuis. De komende zes maanden kunnen zorgprofessionals al met het afwegingskader gaan werken. 

Door de vragen van het afwegingskader in de meldcode te doorlopen; bij stap vier - het wegen van geweld - en stap vijf - een beslissing maken - moet meteen duidelijk zijn of je moet melden bij Veilig Thuis of dat het zelf bieden en/of organiseren van hulp ook tot de mogelijkheden behoort.

 

V&VN meldcode 

De V&VN meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling zal de komende maanden verder worden geactualiseerd. In de meldcode wordt ook nog informatie opgenomen over bijzondere vormen van geweld, zoals mensenhandel en ouderenmishandeling.

 

meldcode kundermishandeling en huiselijk geweld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk de video over de veranderingen in de meldcode.

 

Bron: V&VN

Nieuwsbrief voor verpleegkundigen en verzorgenden

Geen zorgen: wij gaan veilig met je gegevens om. Dat lees je in ons privacybeleid.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info

 

Akkoord