Scroll down for more information

HappyNurse Zorg Nieuws

< terug
Wijkverpleegkundige mag medicijnrol zelf aanvragen

Wijkverpleegkundigen mogen de medicijnrol en medicijndispenser zelf aanvragen. Volgens het actieprogramma (Ont)Regel de Zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is de administratieve handeling – eerst naar de huisarts voor een handtekening bij aanvraag van een medicijnrol– nergens vastgelegd. 

 

Aanvragen medicijnrol

Ben jij wijkverpleegkundige en constateer je bij de cliënt dat het innemen van geneesmiddelen niet meer goed gaat, dan kun je ervoor kiezen een medicijnrol in te zetten. Je kunt voor orale medicatie een medicijnrol aanvragen bij de apotheker. Als ook de apotheker vindt dat de cliënt een medicijnrol nodig heeft, dan neemt hij/zij in samenspraak met de patiënt en in afstemming met de arts de beslissing voor de overstap naar een medicijnrol. De apotheker stemt het reeds voorgeschreven medicatiegebruik af met de huisarts. De huisarts geeft akkoord op het actueel medicatiegebruik, waarna de apotheker de medicijnrol kan leveren aan de cliënt. Moet het voorgeschreven medicatiegebruik aangepast worden, dan bespreek je dit met de huisarts. De medicijnrol wordt bekostigd via de beleidsregel prestatiebeschrijvingen voor farmaceutische zorg. Daarin heet de medicijnrol geïndividualiseerde distributievorm (GDV).

 

Medicijndispenser

Ter ondersteuning van veilig medicatiegebruik kun je een automatische medicijndispenser aanvragen. Een automatische medicijndispenser herinnert de cliënt er actief aan om (de juiste) medicatie in te nemen. Deze is rechtstreeks aan te vragen bij/via de aanbieder van wijkverpleegkundige zorg. Vanaf 2020 kan de medicijndispenser gedeclareerd worden vanuit de prestatie ‘Thuiszorgtechnologie’ als aanbieders hierover afspraken met de verzekeraar hebben gemaakt.

 
Factchecker voor wijkverpleegkundige

Wil je weten welke registraties verplicht zijn als wijkverpleegkundige, bekijk dan de Factchecker wijkverpleging

HAPPYMOMENT

Lees de persoonlijke verhalen van verpleegkundigen. Want werken in de zorg, daar word je happy van! Wat is jouw verhaal?

 

Lees alle inzendingen

 

Inge Wissenburg

 

Nieuwsbrief voor verpleegkundigen en verzorgenden

Geen zorgen: wij gaan veilig met je gegevens om. Dat lees je in ons privacybeleid.

ABU
SNCU
Actiz
ISO 9000
Erkend leerbedrijf