HappyNurse Zorg Nieuws

Lees hier het laatste zorg nieuws. Nieuws en achtergronden voor en over verpleegkundigen en verzorgenden. Ook is HappyNurse zelf regelmatig in het nieuws. Op de hoogte blijven van actueel zorg nieuws? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief onderaan de pagina.
< terug

Om het werken in de zorg aanlokkelijk te houden zou er meer personeel moeten zijn en meer gelijkwaardigheid en waardering. Ook minder werkdruk en minder administratieve taken en regels maken het werken in de zorg aantrekkelijker.

Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel onder deelnemers aan het Panel Verpleging & Verzorging. Aan het onderzoek over de aantrekkelijkheid van werken in de zorg in 2017 deden 1573 verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners mee.

 

Negen op de tien zorgverleners vindt het werk inhoudelijk leuk en bijna een even grote groep gaat over het algemeen met plezier naar het werk. Ruim vier op de vijf zorgverleners is trots op het werk dat zij doen. Zorgverleners waarderen hun baan dan ook met gemiddeld met een 7,5: een ruime voldoende. Het meest tevreden zijn zorgverleners over de contacten met patiënten en collega’s.

 

De aantrekkelijkheid van het werk staat wel onder druk. 52% denkt dat zij hun baan niet tot het pensioen vol kunnen houden, dat is eens stijging van 12 procent ten opzichte van 2011. 53 procent van de ondervraagde zorgverleners ervaart het werk als druk, en 18 procent ervaart het werk als te druk. Dit laatste is ongeveer een verdubbeling ten opzichte van 2011. Een op de drie heeft er afgelopen jaar over nagedacht om een beroep buiten de zorgsector te gaan uitoefenen, en 16 procent is dit daadwerkelijk van plan.

 

Werkdruk

Meer dan de helft vindt dat er de afgelopen jaren ook te weinig is gedaan om de werkdruk te verlichten. Driekwart van de zorgverleners geeft aan dat een verlaging van de werkdruk het werk aantrekkelijker maakt. Verzorgenden in de intramurale ouderenzorg kampen het meest met de werkdruk, zij geven het vaakst aan beter te zullen functioneren als het minder druk zou zijn.

 

Daarnaast willen zorgverleners dat de administratieve taken en de regels in de zorg verminderen. Driekwart van de zorgverleners geeft aan dat een verlaging van de werkdruk het werk een stuk aantrekkelijker zou maken.

Getekende disbalans tussen werkdruk en waardering

 

Meer personeel, gelijkwaardigheid en waardering

Een grote groep zorgverleners zou graag meer personeel in de directe zorgverlening willen. Daarnaast wil 75 procent van de ondervraagde medewerkers meer gelijkwaardigheid tussen de top en de uitvoerenden. Daarnaast wordt waardering voor het werk nog wel eens gemist binnen de organisatie. Veelal krijgen zorgverleners voldoende waardering van patiënten en van hun direct-leidinggevenden, maar minder vanuit hun directie.

Nieuwsbrief voor verpleegkundigen en verzorgenden

Geen zorgen: wij gaan veilig met je gegevens om. Dat lees je in ons privacybeleid.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info

 

Akkoord