Verpleegkundigen
Nieuws

Het laatste nieuws en de beste tips&tricks voor verpleegkundigen en verzorgenden lees je hier.
< terug

Door te bewegen kunnen ouders langer hun zelfstandigheid behouden en beter functioneren in hun dagelijks leven. Ook behouden zij zoveel mogelijk hun zelftredzaamheid. Mirre den Ouden onderzocht in haar studie DAIly NURSE hoe verpleegkundigen en verzorgenden ouderen kunnen stimuleren om meer te bewegen.

 

Ouderen bewegen in verpleeghuizen niet veel meer. De meest voorkomende activiteiten zijn slapen, tv kijken en nietsdoen. Huishoudelijke activiteiten komen zelden voor. Verpleegkundigen en verzorgenden nemen bijna de helft van de dagelijkse activiteiten van bewoners over. Mirre Den Ouden ontwikkelde een interventie (DAIly NURSE) ontwikkeld die verpleegkundigen en verzorgenden helpt om verpleeghuisbewoners te stimuleren in dagelijkse activiteiten. Bijvoorbeeld door hen dagelijkse handelingen te laten doen, ook een vorm van bewegen. Meehelpen in het huishouden, tafels dekken, planten water geven of het eigen brood smeren.  Als verpleegkundigen en verzorgenden zich hier bewust van zijn, kunnen zij ouderen stimuleren om meer te bewegen. 

 

Mirre Den Ouden is op 4 oktober gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht, Academische Werkplaats Ouderenzorg.

 

Meer weten over bewegen?

Bekijk ook het online college van prof. dr. Luc van Loon over het belang van bewegen bij ouderen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info

 

Akkoord