Verpleegkundigen
Nieuws

Het laatste nieuws en de beste tips&tricks voor verpleegkundigen en verzorgenden lees je hier.
< terug

Idealiter zouden chronisch zieken en ouderen zoveel mogelijk hun eigen netwerk moeten inschakelen als ze hulp nodig hebben. Maar mensen stimuleren om hun omgeving om hulp te vragen blijkt in de praktijk niet te werken. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit voor Humanistiek.

De onderzoekers woonden 64 keukentafelgesprekken bij tussen ouderen en chronische zieken en wijkverpleegkundigen of consulenten van de gemeente. Daarnaast interviewden zij cliënten, hulpverleners en zorgverleners.

 

Vraag aan netwerk geen zin

In de gesprekken werd mensen gevraagd om hun eigen netwerk in te schakelen. In slechts drie gevallen leidde dit tot meer hulp van de omgeving. Bij 51 van de gesprekken had het geen zin om de omgeving om hulp te vragen. Soms wonen mensen te ver weg, of heeft de client geen netwerk. In de meeste gevallen heeft de cliënt al in zijn netwerk om hulp gevraagd voordat zij hulp vragen aan de gemeente/wijkteam. Mensen willen ook niet graag afhankelijk zijn van bekenden en de balans in relaties met familie en vrienden goed houden.

 

Lees meer op de site van de Universiteit van Humanistiek.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info

 

Akkoord