Verpleegkundigen
Nieuws

Het laatste nieuws en de beste tips&tricks voor verpleegkundigen en verzorgenden lees je hier.
< terug

Uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland onder haar achterban en de achterban van het LPGGZ en Ieder(in) komt naar voren dat een derde van de ondervraagden vindt dat de privacy goed of zeer goed geregeld is in de zorg. 13%vindt dat het slecht gesteld is met privacy in de zorg. Wel maakt meer dan de helft van de ondervraagden zich (een beetje) zorgen over de privacy van gegevens.

Zij geven aan vooral een gebrek aan privacy te ervaren bij balies en wachtkamers, bij de apotheek, huisartsenpraktijk en poliklinieken in het ziekenhuis doordat andere mensen kunnen meeluisteren met een vertrouwelijk gesprek.

 

Ook is gekeken naar de waarderingen die mensen hebben ingevoerd over zorgaanbieders op Zorgkaart Nederland.

 

Privacy in verpleeg- en verzorgingshuizen

Bij verpleeg- en verzorgingshuizen ervaren mensen vooral een gebrek aan privacy wanneer mensen een (bad)kamer moeten delen met anderen, wanneer de deur niet op slot kan maar ook wanneer personeel binnenkomt zonder kloppen of wanneer kamerdeuren open blijven staan of wanneer er persoonlijke dingen bijvoorbeeld in de huiskamer besproken worden.

 

Privacy in ziekenhuizen

Bij ziekenhuizen gaan de meldingen over de gehorigheid aan de balies, maar ook over de gehorigheid in meerpersoonskamers, het delen van kamers en van badkamers (of een badkamer op de gang, het bespreken van patiënten in de gang, intakegesprekken in de huiskamer of wachtkamer, zuilen waar iemand zich moet melden waarin gegevens zichtbaar zijn.

Ook de ervaringen in huisartsenpraktijken en de GGZ zijn onderzocht. Wil je meer weten over het onderzoek? Kijk dan op de site van de Patiëntenfederatie

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info

 

Akkoord