Verpleegkundigen
Nieuws

Het laatste nieuws en de beste tips&tricks voor verpleegkundigen en verzorgenden lees je hier.
< terug

Waarom stamppot een ideale maaltijd is voor zorgverleners? Het geeft de nodige energie. Diëtist Danielle Horstman deelt een van haar favoriete stamppot-recepten.

Tijdens het koken was ik aan het nadenken over het thema van mijn volgende blog. Een blik in de pan was genoeg. Natuurlijk! Logisch! Stamppot voor de zorgverlener.


Waarom past stamppot zo goed bij de zorgverlener? Hiervoor moeten we terug naar vroeger, naar de goede oude tijd. Stamppot werd toen nog gegeten in de periode van juni tot en met oktober. Nu eten wij stamppot meestal in de winter. Stamppot werd vroeger vooral in de zomer gegeten omdat het dan de oogstmaanden waren. Boeren moesten veel werk verzetten en hadden veel energie nodig voor deze arbeid. En daar hebben we de overeenkomst tussen de boer en de verpleegkundige: het harde werken.


Een zorgverlener rent en vliegt de hele dag en moet vaak ook nog zwaar lichamelijke arbeid verrichten. Er is weinig tijd om na zo’n drukke dag nog te koken en daarnaast verdient een verpleegkundige of verzorgende helaas ook niet altijd de hoofdprijs voor het werk.
Dan is stamppot dus ideaal. Het bevat voldoende energie om de werkdag door te komen, is gemakkelijk te bereiden en gezond. En het kost ook nog eens weinig! Nog een voordeel: je kunt stamppot gemakkelijk in een grote hoeveelheid maken en een portie invriezen. Ook is het perfect om al een dag van te voren te bereiden.


Ook overtuigd? Ik geef je een van mijn twee favoriete stamppotgerechten om jullie op donkere, zware dagen wat verlichting te geven.


Broccoli stamppot met gerookte zalm

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 450 gram kruimige aardappelen
  • 350 gram broccoli
  • 15 gram amandelschaafsel
  • 15 gram ongezouten boter
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 50 ml halfvolle melk
  • 40 gram veldsla
  • 50 gram feta
  • 200 gram gerookte zalm 

 

Hoe maak je het klaar?
  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en doe deze in een pan, zet ze half onder water met eventueel een snufje zout.
  • Breng de aardappelen aan kook en kook ze dan in 20 minuten gaar.
  • Was de broccoli en verdeel deze ondertussen in roosjes, schil ook de stronk met een dunschiller en snijd in plakjes.
  • Voeg de broccoli de laatste 4 minuten toe aan de aardappelen en kook deze mee.
  • Rooster in de tussentijd het amandelschaafsel op middelhoog vuur tot ze bruin kleuren. Schep het schaafsel uit de pan op een bord en laat afkoelen.
  • Giet de aardappelen en broccoli af.
  • Voeg vervolgens de boter, mosterd en melk toe en stamp alles tot een grove puree.
  • Breng op smaak met peper (zout is niet nodig vanwege de zalm en de feta).
  • Meng als laatste de veldsla door de stamppot.
  • Verkruimel de feta en verdeel dit samen met de gerookt zalm en het amandelschaafsel over de stamppot.

Eet smakelijk!

broccoli voor stammpot
Dit artikel is eerder verschenen op NurseStation en in samenwerking geplaatst.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info

 

Akkoord