Verpleegkundigen
Nieuws

Het laatste nieuws en de beste tips&tricks voor verpleegkundigen en verzorgenden lees je hier.
< terug

Patiënten vergeten vaak direct wat hun specialist tijdens een consult heeft verteld. Dit komt onder andere doordat de arts veel moeilijke, medische termen gebuikt. Een zorgbuddy kan helpen door tijdens het consult vragen te stellen en nadien de informatie van de arts nog eens te verduidelijken. Uit onderzoek blijkt dat patiënten tevreden zijn over de begeleiding door een zorgbuddy. 

 
Pilot met zorgbuddy

Het Nivel deed het onderzoek naar aanleiding van een pilot waarbij vijftien patiënten werden begeleid door een zorgbuddy.

 

Deelnemers aan het onderzoek ervaren de meerwaarde van begeleiding door een zorgbuddy: de zorgbuddy helpt hen bijvoorbeeld om de dingen die in het consult met de arts zijn besproken, echt te begrijpen én te onthouden. Daarnaast wordt het gewaardeerd wanneer de zorgbuddy hen emotioneel bijstaat tijdens de ziekte- of herstelperiode. Wel denken de deelnemers verschillend over de mate waarin de zorgbuddy hen zou moeten bijstaan tijdens hun ziekte- en herstelperiode. Een deel van de patiënten die deelnamen aan het onderzoek had behoefte aan intensieve begeleiding door een zorgbuddy met medische kennis en emotionele betrokkenheid.
Een ander deel vond dat de zorgbuddy een kleinere rol zou moeten krijgen. Zo vonden zij de aanwezigheid van een buddy tijdens het consult met de arts overbodig.

 

Zorgbuddy’s zelf leren van de patiëntervaringen

De deelnemers gaven aan ook voordelen te zien voor de zorgbuddy’s zelf. Doordat de studenten in hun rol van zorgbuddy met de patiënt meekeken gedurende hun ziekte- en herstelperiode, zagen ze wat voor impact een ziekte kan hebben op het leven van een patiënt. Dit vormt een waardevolle toevoeging aan hun ‘studieboekenkennis’ en zou hen kunnen helpen een betere, inlevende arts te worden.

uitleg en begeleiding door een zorgbuddy

Bron: Nivel

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info

 

Akkoord