Verpleegkundigen
Nieuws

Het laatste nieuws en de beste tips&tricks voor verpleegkundigen en verzorgenden lees je hier.
< terug

Uit onderzoek onder 700 thuiszorgmedewerkers blijkt dat 80 procent van hen bij ouderen thuis komt die ondersteuning nodig hebben met eten en drinken, maar dat nu niet krijgen. Een op de drie kwetsbare ouderen met thuiszorg is ondervoed. De ouderen hebben problemen met eten en drinken, omdat ze minder trek hebben of omdat ze het vergeten, vanwege bijvoorbeeld dementie. 

 

Vergoeding hulp bij ondervoeding

Het probleem met maaltijdhulp is dat het niet duidelijk is wie dat vergoedt. De hulp bij de maaltijd valt binnen drie wetten: de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet Langdurige Zorg (Wlz). In theorie sluiten de wetten op elkaar aan. Maar in de praktijk blijkt het een doolhof van instanties die naar elkaar wijzen, waardoor het lastig is om hulp te regelen. De thuiszorg mag de maaltijd wel opwarmen bij iemand met dementie, maar er is geen tijd om bij het eten aanwezig te blijven. Dit valt dan niet onder de medische zorg die de verzekering dekt.

 

Hoe weet je of iemand ondervoed is?

Als iemand meer dan 10 procent gewicht van zijn of haar gewicht heeft verloren in de laatste 6 maanden, of meer dan 5 procent in de laatste maand, of als iemand te licht is voor zijn/haar lengte. Met de SNAQ 65+ kun je ondervoeding bij ouderen signaleren.

 

Meer informatie over ondervoeding Folder goed gevoed ouder worden over ondervoeding bij ouderen

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info

 

Akkoord