Verpleegkundigen
Nieuws

Het laatste nieuws en de beste tips&tricks voor verpleegkundigen en verzorgenden lees je hier.
< terug

Ieder jaar raken er ongeveer een half miljoen mensen besmet met het norovirus, in de volksmond ‘buikgriep’genoemd. In zorginstellingen, zoals verpleeghuizen, is de kans op een uitbraak groter. Hoe kun je dat voorkomen?

Noro kan voorkomen in groente, fruit, rauwe schaal- en schelpdieren en makkelijk overdraagbaar, zeker als iemand zelf ziek is. Via braaksel en ontlasting wordt het virus door de lucht, maar ook door contact met de omgeving van de zieke makkelijk overgedragen. Zo kan een gebruikte tillift al een bron van noro zijn. Het probleem is daarbij ook dat er heel veel virusdeeltjes in braaksel en ontlasting zitten en dat je maar heel weinig virusdeeltjes nodig hebt om ziek te worden.

 

In zorginstellingen zitten relatief veel mensen dicht op elkaar en zij hebben vaak een verzwakt of aangetast immuunsysteem. Dit maakt de kans op uitbraak groter. Het kan zo zijn dat de helft van de bewoners en de helft van het personeel ziek is. Goede handhygiëne, goed reinigen en desinfecteren (van gebruikte materialen, van handcontactplekken, van beddengoed enz) zijn belangrijk om verdere besmetting via braaksel of diarree te voorkomen.

 

Tips om verpreiding van het norovirus te voorkomen

1) Was de cliënt met ‘wassen zonder water’ doekjes; verzorgend wassen

Bij verzorgend wassen gebruik je geen water, zeep en handdoeken, maar voorverpakte en verwarmde washandjes of doekjes met een speciale reinigende en verzorgende lotion. Je pakt voor elk deel van het lichaam een schoon washandje en afdrogen is niet nodig. Na gebruik gooi je de doekjes weg. Er is geen afvalwater. 

 

2) Gebruik handalcohol die ook het norovirus doodt
De juiste handalcohol is werkzaam tegen het norovirus als het werkzaam is tegen alle virussen (totale virusclaim) of tegen virussen met envelop (partiële virusclaim) én norovirus (virus zonder envelop). Je kunt dit controleren op de website van het CTGB

 

3. Gebruik bij cliënten met noro een wegwerpzak met absorptiekorrels in een cliëntgebonden herbruikbare po
Zo hoef je niet met besmet materiaal over de gang te lopen, je kunt het direct bij de bron afvoeren, waardoor er minder kans is op besmetting.

 

4. Zorg voor voldoende aanwezigheid van de juiste beschermende middelen 

Gebruik alleen FFP1 maskers, zorg dat de schorten groot en lang genoeg zijn en dat de handschoenen voldoen aan de eisen voor gebruik in de zorg.
Bekijk de richtlijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen via de website van het RIVM.

 

5. Draag ook een masker bij hulp bij de toiletgang
Wanneer je iemand met noro helpt bij de toiletgang, moet je ook doorspoelen. Bij het doorspoelen kunnen (bij wc's zonder deksel) kleine vochtdruppeltjes met het virus vrij komen. Draag daarom een masker.

 

6. Spoel kleding na een ‘ontlastingsongelukje’ niet met de hand uit
Als je, heel vriendelijk, de kleding van een client uitspoelt, omdat je deze niet vies mee wilt geven aan de wasserij of familie, dan vergroot je de kans op besmetting. Want het water waarmee je het uitspoelt komt in de spoelbak, mogelijk op de de kraan en het aanrecht. Je kunt de meeste ontlasting beter weghalen met een wegwerpdoekje en daarna het kledingstuk in een wasmachine wassen. Eerst een spoelprogramma, daarna het liefst op 60 graden.

 

7. Diarree door onbekende oorzaak? Neem direct maatregelen!
Als een client last heeft van diarree en je weet niet hoe dat komt, neem dan meteen beschermende maatregelen. Door direct maatregelen te nemen, kun je veel besmettingen en ellende voorkomen. En ook wanneer uiteindelijk blijkt dat de boosdoener een ander buikgriepvirus is, wil je dat liever niet verspreiden over de afdeling.

 

8. Werk van schoon naar vies, bij alles wat je doet
Dit geldt niet alleen bij noro, maar is eigenlijk altijd belangrijk. Voer eerst de schone handelingen uit en daarna pas de ‘vieze’. Een vuile handeling is bijvoorbeeld contact met lichaamsvocht, zoals bloed, urine, ontlasting of braaksel. Was van schoon naar vuil, maak schoon van schoon naar vuil en ruim op van schoon naar vuil.

 

9. Ga naar huis als je ziek bent
Doorwerken met diarree of braken op termijn levert jou en je collega's alleen maar nog meer werk op. Je bent dan een wandelende norobron. Beter is om naar huis te gaan en verspreiding te voorkomen.

 

Bron: Zorg voor Beter

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info

 

Akkoord