Verpleegkundigen
Nieuws

Het laatste nieuws en de beste tips&tricks voor verpleegkundigen en verzorgenden lees je hier.
< terug

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) onderzocht de risico's bij het toedienen van medicijnen bij instellingen in heel Nederland. Daar komen 4 verbeterpunten uit naar voren.

1) Zorg voor een volledige en actuele toedienlijst

De toedienlijst van medicatie is vaak niet volledig en actueel. Vaak ontbreken zelfzorgmiddelen of middelen die buiten de openingstijden van de apotheek werden voorgeschreven. De lijst bevat ook vaak middelen waarmee de client al gestopt is. En soms is de naam van het middel niet hetzelfde als de naam op de lijst.

 

2) Zorg voor controle

Uit het onderzoek blijkt dat de controles bij het toedienen niet altijd (goed) worden uitgevoerd. Check op naam van de client, tijdstip en juiste medicatie. Klopt het aantal medicijnen? Welke instructies gelden er voor medicijnen? Is het middel nog houdbaar?
Zorg voor een dubbele controle bij risicovolle medicatie (buiten de medicatierol).

allemaal strips met daarin medicijnen

 

3) Parafen op toedienlijst na het toedienen

Niet altijd zetten zorgmedewerkers parafen op de toedienlijst, waardoor niet goed te achterhalen is of een geneesmiddel is gegeven en zo ja, door wie. Het helpt om dit na het toedienen van de medicijnen in te vullen, in plaats van vooraf. En spreek elkaar er op aan als de paraaf ontbreekt.

 

4) Ongestoord medicijnen uitdelen

Zorgmedewerkers moeten ongestoord kunnen werken tijdens het klaarzetten, aanreiken en toedienen van medicatie. Dit betekent dat hij geen andere taken kan uitvoeren en geen vragen krijgt van collega’s of cliënten.
Het aantal verstoringen is te voorkomen als de zorgmedewerker een ‘niet storen hesje’ aandoet en de telefoon uitzet. Ook kan het verkleinen van het aantal standaard medicijnrondes van bijvoorbeeld vier naar drie keer per dag helpen.

 

Bekijk ook de vragen en antwoorden over medicijngebruik in de thuissituatie en bij de dagbesteding

 

Bron:
https://www.medicijngebruik.nl/nieuws/detail/20455
https://www.medicijngebruik.nl/content/userfiles/files/art_toedienen_medicatie_20180612.pdf

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info

 

Akkoord