Verpleegkundigen
Nieuws

Het laatste nieuws en de beste tips&tricks voor verpleegkundigen en verzorgenden lees je hier.
< terug

Uit een peiling blijkt dat 58% van de verpleegkundigen en verzorgenden meer eenzaamheid signaleert onder cliënten. Door de gestegen werkdruk en personeelstekorten hebben de meesten (51%) minder tijd om eenzame cliënten te helpen. 81% zegt dat de hiervoor beschikbare tijd onvoldoende is. 

Aan de peiling van V&VN namen 1021 verpleegkundigen en verzorgenden deel. 

 

Hoewel het signaleren en helpen doorbreken van eenzaamheid niet tot de kerntaken van de beroepsgroep behoort en ook niet door zorgverzekeraars wordt vergoed, ziet maar liefst 92% een belangrijke rol weggelegd voor zichzelf en de collega’s. Zij voelen zich verantwoordelijk voor hun cliënten en noemen het signaleren van eenzaamheid het belangrijkste wat zij kunnen doen. Ook het bespreekbaar maken van het met veel schaamte omgeven onderwerp, het organiseren en inschakelen van het sociale netwerk of het stimuleren van sociale contacten worden veel genoemd, net als het simpelweg bieden van een luisterend oor.

 

Uit onderzoek van het Nivel uit 2016 blijkt dat een op de 10 ouderen erg eenzaam is, bijna een op de 4 is in bepaalde mate eenzaam.

 

Meerderheid helpt in eigen vrije tijd

Vrijwel alle verpleegkundigen en verzorgenden (93%) ondernemen actie bij een eenzame cliënt. Een grote meerderheid van verpleegkundigen en verzorgenden (63%) blijft in zijn eigen vrije tijd bij de cliënt om een praatje te maken als ze zien dat hij of zij eenzaam is. Zij zien dat hun betrokkenheid gewaardeerd wordt.

 

Lees meer over eenzaamheid

 

Cijfers V en VN over Eenzaamheid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron infographic: V&VN

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info

 

Akkoord