Verpleegkundigen
Nieuws

Het laatste nieuws en de beste tips&tricks voor verpleegkundigen en verzorgenden lees je hier.
< terug

Ondervoeding komt vaak voor onder thuiswonende ouderen, wat gevolgen heeft voor de gezondheid en lagere kwaliteit van leven. Van de ouderen die thuiswonen in Europa is 5 tot 10 procent ondervoed. Dat blijkt uit Europees onderzoek Malnutrition in the Elderly Knowledge Hub (MaNuEL).

 

De meeste ouderen raken ondervoed omdat de onvoldoende eten. Ze hebben weinig eetlust of ze zijn niet in staat te eten. Maar iemand kan ook darmproblemen hebben, waardoor voedingsstoffen niet worden opgenomen. Verder zijn er ouderen die als gevolg van bijvoorbeeld een chronische ziekte excessief energie verbruiken. Naarmate mensen ouder worden, neemt het probleem van ondervoeding toe.

In zorginstellingen wordt wel gescreend op ondervoeding , maar onder ouderen die thuis wonen niet standaard. Uit het onderzoek blijkt ook dat maar in 60 procent van de opleidingen verpleegkunde de studenten iets leren over hoe je ondervoeding moet vaststellen. In opleidingen geneeskunde gebeurt dat nog minder.

 

DoMAP-model

De wetenschappers ontwikkelden een model waarmee zorgverleners snel het risico kunnen inschatten dat iemand ondervoed raakt.

Er zijn vele factoren die een rol spelen bij ondervoeding. Via datasets van een flink aantal ouderenstudies in Europa – waaronder de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) van de VU – zijn die factoren opgespoord en is er daarin een hiërarchie aangebracht.

De primaire factoren die kunnen leiden tot ondervoeding zijn:
-te weinig eten
-hoog energieverbruik
-onvoldoende opname van voedingsstoffen

 

Factoren die van invloed kunnen zijn op een van de drie bovenstaande factoren (tweede niveau):
-ontstekingsprocessen
-kauw- en slikproblemen
-diarree
-weinig eetlust en/of gebrek aan voedsel
-beperkt dieet
-vergeten te eten

 

En factoren die indirect van invloed kunnen zijn op de drie bovenste factoren (derde niveau)
-COPD
-roken
-ziekte van Parkinson
-dementie
-beroerte
-eenzaamheid
-mobiliteitsproblemen
-depressie
-pijn in de mond
-medicatie
-stress

Deze factoren zijn door de Europese onderzoekers samengevoegd in een model, het DoMAP model (pagina 7), wat handig is voor zorgprofessionals. Als er bij een oudere sprake is van een of meerdere van de factoren van het tweede niveau, dan moeten de alarmbellen direct gaan rinkelen. 

DoMAP model van de MaNuEL studie

 

Screeningslijsten

Als zorgverleners willen bepalen of een oudere kampt met ondervoeding, kunnen ze screeningslijsten gebruiken. De screenlingslijst DETERMINE is volgens de onderzoekers bijzonder geschikt voor de thuiszorg. Deze is in Nederland nog niet erg gangbaar. De Stuurgroep Ondervoeding adviseert voor zelfstandig wonende ouderen de SNAQ65+.

 

Bron: Mediator - ZonMW

ABU

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info

 

Akkoord