Verpleegkundigen
Nieuws

Het laatste nieuws en de beste tips&tricks voor verpleegkundigen en verzorgenden lees je hier.
< terug

Deze week is het Wetenschappelijk College Verpleegkunde V&VN opgericht. De dertien hoogleraren verplegingswetenschap in Nederland werken daarin samen voor een meer wetenschappelijke onderbouwing voor verpleegkundig handelen. Jan Hamers, hoogleraar ouderenzorg aan de Maastricht University, is voorzitter van het college.

 

Wetenschappelijke basis

Het college moet zorgen voor een inhaalslag op het gebied van wetenschappelijke literatuur over verpleegkundige zorg. Verpleegkundigen weten soms verrassend weinig over het effect van hun handelingen op de gezondheid, het welzijn, de kwaliteit van leven en de zelfredzaamheid van onze patiënten en cliënten, aldus Sonja Kersten, directeur V&VN. "Dat komt omdat we soms uitgaan van tradities. Zo van “zo hebben we het hier altijd gedaan”. Of we gaan uit van inmiddels achterhaalde kennis, die we lang geleden hebben opgedaan. En weer een andere keer gaan we uit van onze eigen ervaring, omdat die tot nu toe altijd heeft gewerkt, al weten we niet waarom precies dat zo is. En dat gaat dus net zo lang goed tot het een keer fout gaat. Maar vooral missen we zo kansen om het beter te doen. Om de zorg voor en de kwaliteit van leven van onze patiënten te verbeteren."

 

Stel je vraag

Zijn er vragen waar jij mee zit, verwonder je je over bepaalde effecten van handelingen, vraag jij je af welke interventie het beste is in een bepaalde situatie, of wil je weten welke voor- en nadelen van behandelopties er zijn? Dan kun je dat mailen naar info@venvn.nl. Dan zorgt de V&VN dat het op de juiste tafel belandt. Zo kan de afstand tussen wetenschap en praktijk een stuk kleiner worden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info

 

Akkoord