Verpleegkundigen
Nieuws

Het laatste nieuws en de beste tips&tricks voor verpleegkundigen en verzorgenden lees je hier.
< terug

Het Wetenschappelijk College Verpleegkunde heeft op 12 april de Wetenschappelijke Tafel Wijkverpleging gelanceerd, om praktijkgericht onderzoek te stimuleren. Dit past bij de snelle professionalisering van het vakgebied.

 

wetenschappelijke tafel wijkverplegingDe toekomst is aan de wijkverpleegkundige. Maar de wetenschappelijke onderbouwing van de wijkverpleging heeft een impuls nodig. Het weinige onderzoek is versnipperd en wordt in de praktijk maar mondjesmaat toegepast. Bianca Buurman, hoogleraar en voorzitter van de Wetenschappelijke Tafel Wijkverpleging (WTW): “Bijna 95% van de ouderen woont thuis, toch investeren we nog nauwelijks in wijkverpleging. Wij willen nu verder onderbouwen wat nodig is om mensen langer thuis te laten wonen en meer complexe zorg en ziekenhuiszorg thuis te bieden. Wat vraagt dat van verpleegkundigen, welke impact heeft dat op cliënten en hoe kunnen we die zorg organiseren? Om dit te bereiken is investeren in praktijkgericht onderzoek essentieel. Wij willen de komende tijd onder andere vol inzetten op het starten van een onderzoeksprogramma.”

 

Brede agenda

De WTW gaat de komende tijd aan de slag met de uitwerking van de kennisagenda wijkverpleging. Die agenda is breed: van preventie, vroeg-signalering en klinisch redeneren-indiceren tot multimorbiditeit, optimale teamsamenstelling en leiderschap. Eén van de onderwerpen die met de grootste spoed worden opgepakt is een onderzoek naar indicatiestelling: het gegeven dat de indicaties van wijkverpleegkundigen soms sterk uiteen lopen. Achter iedere voordeur een ander verhaal en daarom is het logisch dat indicaties uiteenlopen, maar we zien ook onverklaarbare en ongewenste variatie. Het onderzoek moet uitwijzen hoe het daar echt mee zit.

 

Heb jij iets te onderzoeken?

Wil je dat de WTW iets onderzoekt? Ben je op zoek naar specifieke kennis op het gebied van de wijkverpleging maar je komt er niet uit? Of ben je onderzoeker en wil je met ons samenwerken? Stuur dan een mailtje naar: tafelwijkverpleging@venvn.nl.


Bron: V&VN

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info

 

Akkoord