Scroll down for more information

Zorgondernemer
Nieuws

Het laatste nieuws en de beste tips voor zorgondernemers lees je hier.
< terug
Autonomie is belangrijk in thuiszorg

Verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg vinden autonomie aantrekkelijk, Dit blijkt uit Nivel-onderzoek van Erica Maurits, die op 1 april promoveerde aan de Universiteit Utrecht.

 

Verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg die meer autonomie ervaren, vinden hun werk aantrekkelijker dan zorgverleners die minder autonomie ervaren. Autonoom werkende zorgverleners zijn meer bevlogen en minder geneigd de zorg te verlaten. Ook zijn zij meer tevreden over hun werk. Het proefschrift van Maurits laat bovendien zien dat verpleegkundigen graag zelf beslissen over de inhoud van de zorg, dat zij vrijheid willen hebben om het werk naar eigen inzicht in te delen en dat zij graag in zelfsturende teams werken.

 

Werken in zelfsturende teams bevordert de autonomie

De autonomie van verpleegkundigen en verzorgenden kan worden vergroot door met zelfsturende teams te werken en populatiegerichte en geïntegreerde thuiszorg te bevorderen. Het proefschrift laat zien dat zorgverleners in zelfsturende teams meer autonomie ervaren wat betreft hun zorg voor cliënten. Ook zijn zij meer tevreden met hun werk dan zorgverleners die in meer traditioneel georganiseerde teams werken. Daarnaast komt naar voren dat verpleegkundigen in de thuiszorg de verschillende aspecten van populatiegerichte en geïntegreerde thuiszorg aantrekkelijk vinden. Hierbij richten verpleegkundigen zich meer op het organiseren en coördineren van de zorg, waarbij aandacht is voor het bevorderen van zelfredzaamheid, het sociale netwerk van cliënten, voor preventie en voor gezondheidsbevordering in de wijk. Ook dit zal hen waarschijnlijk meer autonomie geven.

 

Wil jij ook meer autonomie?

Start dan je eigen HappyNurse wijkteam. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

ISO 9000
Actiz
Erkend leerbedrijf
SNCU
ABU