Scroll down for more information

Zorgondernemer
Nieuws

Het laatste nieuws en de beste tips voor zorgondernemers lees je hier.
< terug

NurseStation interviewde zorgondernemer Karima el Monyri. Zij heeft haar eigen HappyNurse wijkteam in Veenendaal. Lees waarom zij zorgondernemer is geworden!

 

Karima voelde zich als verpleegkundige in het ziekenhuis niet meer happy. De nachtdiensten in combinatie met moeder zijn van drie kinderen vergden veel van haar. Ze besloot daarom om in de thuiszorg te gaan werken waaraan ze eigenlijk vrijwel direct haar hart verloor. 

 

Wat me meteen opvalt is de enorme passie die Karima voor haar vak koestert. Het dreunt door mijn telefoon heen en raakt me in mijn ziel. Als dit een auditie was voor ‘de zorg of Holland’, dan wilde ik Karima onmiddellijk in mijn team! 

Waarom ben je zorgondernemer geworden?  

‘’Ik droomde al langer van een eigen thuiszorgorganisatie. Maar durfde niet direct de stap te zetten. Ik had veel vragen en bovendien kende ik de thuiszorg niet goed. Ik wist überhaupt niet of het wel iets voor me zou zijn. Ik heb altijd als verpleegkundige in het ziekenhuis gewerkt. Daarom besloot ik om eerst een tijdje bij een thuiszorgorganisatie aan de slag te gaan, zodat zeker wist of het iets voor me was."

 

Hoe was dat voor jou?

"Ik vond het vanaf dag één geweldig, verloor mijn hart eraan. Natuurlijk was het ook wel een beetje spannend. In het ziekenhuis heb je altijd mensen om je heen die je kunnen helpen. Een knopje of een belletje en er staan zo meerdere artsen en verpleegkundigen om je heen. Dat is in de thuiszorg natuurlijk niet zo. Daarentegen zijn de mensen vaak niet zo ziek als in het ziekenhuis. Werken in de thuiszorg vergt een creatief en oplossingsgericht denkvermogen."

 

"We moesten met een timer werken. Tijd voor een luisterend oor was er al helemaal niet.’’

 

"Maar die uitdaging vond ik nou juist zo leuk. Helaas was het binnen de organisatie waar ik werkte ook merkbaar dat er binnen de zorg steeds ‘efficiënter’ gewerkt moest gaan worden. We moesten op een gegeven moment zelfs met een timer werken. Voor een luisterend oor was er geen tijd. Dat ging me zo tegenstaan dat ik besloot om in gesprek te gaan met de directeur van de organisatie. Helaas kwam ik al snel tot de conclusie dat we niet op een lijn zaten. Het bevestigde alleen maar mijn gevoel. Dit draait om geld. Dat was dan ook het moment waarop ik besloot dat ik dit niet langer wilde. Ik wilde mijn eigen thuiszorgorganisatie, een organisatie waar ik zelf voor 100% achter kon staan dus ik ging op zoek naar mogelijkheden. HappyNurse bleek de oplossing te zijn. Het gesprek was een soort van laatste zetje."

 

Waarom heb je juist voor HappyNurse gekozen?

"Ik las een artikel in de lokale krant van Veenendaal waarin stond dat er iemand met behulp van HappyNurse haar eigen wijkteam was gestart. Dat stak enorm. Dit was mijn droom. Ik wilde dit ook. Ik besloot om contact met haar op te nemen. Ze wilde graag samenwerken, ook omdat Veenendaal als één wijk erg groot is. Ik heb toen gelijk een gesprek ingepland met HappyNurse. Dat was zo positief dat ik besloot om ervoor te gaan. Al mijn twijfel was weg. Het bleek de juiste keuze! Het loopt inmiddels al heel erg goed en ik vind het geweldig om te doen. "

 

Hoeveel uur steek je in je bedrijf?

‘’Poeh,’’ het is even stil aan de lijn waarna Karima oppert: ‘’Als het 60 uur in de week is, dan is het weinig.  Vaak is het meer. En dan te bedenken dat ik vroeger parttime in het ziekenhuis heb gewerkt en me dan vaak afvroeg hoe anderen het volhielden om fulltime daar te werken. Het is mijn passie dus het voelt niet als werk.’’

Waar ben je het meest trots op?

Daar hoeft Karima niet lang over na te denken: ‘’Ik ben het meest trots op het feit dat ik de stap heb durven zetten om zorgondernemer te worden. Dat ik al mijn twijfels opzij heb gezet en het gewoon gedaan heb.’’ zegt ze resoluut en vervolgt met: ik heb inmiddels een aantal medewerkers kunnen aannemen, maar ik zie ze niet als medewerkers hoor. We zijn echt een team.’’ Een beetje een werkfamilie, voeg ik er aan toe. 

 

Hoe zie je jezelf over een jaar? Wat wil je bereiken?

‘’Ik wil absoluut niet te groot worden. Daar ben ik heel stellig in. Dan kan ik niet meer de kwaliteit en kleinschalige zorg leveren die ik juist zo belangrijk vind. Maar mogelijk zou ik mijn wijk wel kunnen opsplitsen. We hebben inmiddels 37 cliënten in ons bestand en soms moet ik mensen weigeren om de kwaliteit niet uit het oog te verliezen. De zorg moet voor onze cliënten niet als een last voelen. Het moet zo huiselijk mogelijk zijn. Daarom lopen we bijvoorbeeld ook niet met tablets rond maar werken we met smartphones die in onze zak passen.’’

 

Hoe kijk je aan tegen ‘de zorg’ anno 2019, wat vind je het meest schrijnend? 

Eigenlijk is het een retorische vraag. Het is de reden waarom Karima in de eerste plaats zorgondernemer is geworden. 

‘’ik vind het ontzettend jammer dat er steeds meer regeltjes bijkomen waardoor je constant het gevoel hebt op je vingers gekeken te worden. Je kunt het werk daarom niet meer met je hart doen. Constante druk en van bovenaf en tijdsnood zorgden ervoor dat ik stukje bij beetje mijn identiteit verloor als verpleegkundige en ik ben bang dat het alleen maar erger gaat worden. Thuiszorgorganisaties schieten als paddenstoelen uit de grond. Natuurlijk moeten er regels zijn en controle maar op deze manier is het voor medewerkers en cliënten niet leuk meer.’’

Ik knik instemmend met haar mee maar bedenk me dan dat dankzij lichtpuntjes als Karima met haar kleinschalige wijkteam, idealen en passie voor haar werk, er nog voldoende hoop is voor de zorg. Dat gezegd hebbende leek me het een mooie afsluiting voor ons interview. 

 

Ook je eigen wijkteam starten?

Ben jij enthousiast door het verhaal van Karima en wil je meer weten over de mogelijkheden om ook je eigen wijkteam te starten? We vertellen je er graag vrijblijvend meer over! 

 

Het interview met Karima is eerder verschenen op NurseStation en in samenwerking geplaatst.

 

Erkend leerbedrijf
Actiz
ISO 9000
ABU
SNCU