Zorgondernemer
Nieuws

Het laatste nieuws en de beste tips voor zorgondernemers lees je hier.
< terug

Nieuw personeel om de vacatures in de zorg op te vullen, is lastig te vinden, dat was al bekend. Het rapport Ziekenhuis in cijfers van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen bevestigt dit: in 4 jaar is het aantal openstaande vacatures in algemene ziekenhuizen is verdubbeld! Begin 2018 stonden er 8300 vacatures open. Vooral verpleegkundig en assisterend personeel is lastig te vinden.

Ondanks het gestegen aantal openstaande vacatures werken er meer verpleegkundig specialisten en physician assistants (PA) in algemene ziekenhuizen, het aantal is verdubbeld ten opzichte van 2012. De grootste groep personeel in ziekenhuizen is de groep verpleegkundigen en verzorgenden, 37,5% van het totale personeel. 

 

Verzuim

Het verzuim in algemene ziekenhuizen was 4,77% in 2017, een stijging ten opzicht van de jaren ervoor. Dit kwam vooral door de stijging van langdurig verzuim.

 

Incidenten

Medewerkers van 37 van de 45 ondervraagde ziekenhuizen hadden te maken met agressie en geweld. Het aantal incidenten en de ernst ervan is toegenomen.

Uit het rapport Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) over 2017 blijkt dat 63% van de verpleegkundigen ervaring heeft ervaring met extern ongewenst gedrag op de werkvloer. Opvallend is dat onder de verpleegkundigen meer mannelijke (66%) dan vrouwelijke (61%) collega’s zeggen dat ze te maken hebben gehad met ongewenst gedrag van buiten. 

Voorkant van rapport ziekenhuiszorg in cijfers 2018: Meer vacatures, verzuim en incidenten

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info

 

Akkoord