Zorgondernemer
Nieuws

Het laatste nieuws en de beste tips voor zorgondernemers lees je hier.
< terug

Het komt voor dat zorgprofessionals grensoverschrijdend gedrag vertonen. Dat moet stoppen. Daarom wil minister De Jonge in 2019 het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn verplicht stellen, zo is te lezen in een kamerbrief over de aanpak van ouderenmishandeling.

 

Waarschuwingsregister

Met het Waarschuwingsregister willen zorg- en welzijnsorganisaties voorkomen dat een medewerker in de organisatie gaat werken die elders over de schreef is gegaan richting cliënten. Bijvoorbeeld door diefstal, mishandeling en/of seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Organisaties die meedoen aan het register kunnen een medewerker die een grens overschrijdt, onder bepaalde voorwaarden, registreren. En organisaties die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers mogen als onderdeel van de sollicitatieprocedure het Waarschuwingsregister raadplegen om te kijken of de sollicitant in het register staat. Zo laten organisaties elkaar zien dat er voor misdragers en interne criminaliteit geen plek is en dat solliciteren bij een andere organisatie geen zin heeft.

 

Het Waarschuwingsregister is opgericht door Regioplus, een club van veertien regionale werkgeversorganisaties, met subsidie van VWS. Bij het register hebben zich nu 36 organisaties vrijwillig aangemeld, waar samen 50.000 medewerkers werken. Daarnaast zijn steeds meer zorgaanbieders bezig met de aansluitprocedure.

 

Het register mag alleen worden geraadpleegd als iemand solliciteert bij een deelnemende organisatie. Het is voor zorgorganisaties niet toegestaan om na te gaan of huidige medewerkers in het register staan vermeld of om ex-medewerkers met terugwerkende kracht te registeren. Alleen bevoegde medewerkers hebben toegang tot het register.

 

De minister vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk partijen meewerken aan dit register. Hij gaat onderzoeken hoe registratie verplicht kan worden, tot die tijd wil de minister stimuleren dat zoveel mogelijk partijen het Waarschuwingsregister gaan gebruiken.

 

Bekijk ook de 6 vragen over het waarschuwingsregister.

ABU

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info

 

Akkoord