Dementie: een steeds groter wordend probleem in Nederland

04 mei 2023

Wie werkt in de ouderenzorg kan te maken krijgen met dementie, zeker als je komt te werken op de PG-afdeling. We schrijven dit blog voor iedereen die meer wil weten over deze hersenaandoening. Handig wanneer je met dergelijke cliënten komt te werken. Zo begrijp je misschien je cliënt iets beter en kun jij de zorg bieden waar HappyNurse zo bekend om staat. 

Wat is dementie?

Dementie is een progressieve hersenaandoening die invloed heeft op het geheugen, het denken, het gedrag en de emoties van mensen. Het is een veel voorkomende aandoening, vooral bij ouderen. In Nederland zijn er momenteel ongeveer 295.000 mensen met dementie, en dit aantal zal naar verwachting toenemen tot meer dan een half miljoen in 2050, als gevolg van de vergrijzing van de bevolking.

Soorten dementie

Er zijn verschillende soorten dementie, waarvan de meest voorkomende de ziekte van Alzheimer is. Dit geldt voor 70% van de gevallen. Andere vormen van dementie zijn onder meer:

  • Vasculaire dementie: deze vorm van dementie wordt veroorzaakt door beschadiging van de bloedvaten die de hersenen van bloed voorzien, waardoor hersencellen afsterven.
  • Lewy body dementie: deze vorm van dementie wordt veroorzaakt door de ophoping van een specifiek eiwit in de hersenen, waardoor er problemen ontstaan met denken, bewegen en het waarnemen van de omgeving.
  • Frontotemporale dementie: deze vorm van dementie treft vooral de frontale en temporale hersengebieden, waardoor er veranderingen optreden in de persoonlijkheid, het gedrag en de taalvaardigheid.
  • Parkinson-dementie: deze vorm van dementie treedt op bij mensen die al Parkinson hebben en wordt gekenmerkt door problemen met het geheugen en denken.
  • Gemengde dementie: dit is een combinatie van twee of meer vormen van dementie, waarbij de symptomen en de oorzaken van de verschillende vormen van dementie door elkaar lopen.


De symptomen van dementie

De symptomen van dementie kunnen variëren, afhankelijk van de oorzaak en het stadium van de ziekte, maar kunnen onder meer geheugenverlies, verwardheid, taalproblemen, veranderingen in persoonlijkheid en gedrag en problemen met dagelijkse activiteiten omvatten. Hoewel er momenteel geen genezing voor dementie is, zijn er wel behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven van mensen met dementie te verbeteren.

Zorgen voor mensen met dementie

De zorg voor mensen met dementie is een belangrijk onderwerp in Nederland. De overheid en verschillende organisaties werken samen om de zorg voor mensen met dementie en hun naasten te verbeteren en te ondersteunen. Zo zijn er bijvoorbeeld dagbestedingscentra en zorgboerderijen speciaal voor mensen met dementie, en worden er trainingen en cursussen gegeven aan mantelzorgers en professionals in de zorg. Daarnaast zijn er verschillende initiatieven om dementievriendelijke gemeenschappen te creëren, waarin mensen met dementie zo goed mogelijk kunnen blijven deelnemen aan de samenleving.

Persoonsgerichte aanpak

Als je te maken hebt met mensen met dementie is een persoonsgerichte aanpak belangrijk. Ingaan op de individuele behoeften en wensen van de persoon met dementie. Hierbij kan de zorgverlener de cliënt eerst goed observeren en op die manier de zorg aanpassen. We begrijpen dat dat lastig is wanneer je op verschillende locaties werkt, maar als je een rustige en vertrouwde omgeving kunt creëren dan voelt de cliënt zich al snel op zijn of haar gemak. Ook structuur en routine helpen mee om de cliënt een veilig gevoel te geven. 

Jij bent belangrijk!

Als Happy Nurse sta je iedere dag weer klaar voor mensen met een zorgvraag. Dit doe je met liefde en veel geduld en liefde: iets dat zeker nodig is bij mensen met dementie. Wil jij meer diensten draaien op bijvoorbeeld een PG-afdeling? Neem dan contact op met een HappyNurse vestiging bij jou in de buurt of bekijk onze vacatures.