Internationale Vrouwendag

23 februari 2023

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Ook HappyNurse staat stil bij deze belangrijke dag waarop de vrouw centraal staat. In de zorg werken verhoudingsgewijs meer vrouwen dan mannen en daarnaast is er in de zorg zelf ook veel niet bekend als het gaat om de gezondheid van vrouwen. Een vrouwenlichaam is namelijk heel anders dan een mannenlichaam. Waarom is Internationale Vrouwendag eigenlijk in het leven geroepen? En waarom is het nog steeds nodig, óók in Nederland? Om hierachter te komen zijn we op onderzoek uitgegaan. 

Het ontstaan van Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag is ontstaan in 1908, toen in New York op 8 maart meer dan 15.000 vrouwen uit de textielindustrie besloten te staken. Ze moesten werken onder slechte omstandigheden tegen een heel laag salaris. Daarnaast werden ze ook seksueel geïntimideerd. De maat was letterlijk vol en de bazen wisten niet wat hen overkwam. Vrouwenactiviste Clara Zetkin deed tijdens een vrouwenconferentie de oproep om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. In 1917 staakten vrouwen opnieuw. Dit keer in Rusland. Het Internationale Vrouwensecretariaat riep daarna 8 maart officieel uit tot Internationale Vrouwendag. 

Veel weerstand

Internationale Vrouwendag kreeg wel veel weerstand, zeker van kapitalistische landen. Het had namelijk te veel socialistische trekjes en daar was men niet van gecharmeerd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918) werd Internationale Vrouwendag wél gehouden. De nadruk lag op het beëindigen van de oorlog en de strijd voor vrede was begonnen. Daarna was het weer een tijdje stil tot de jaren '60. Toen kwam er een tweede feministische golf op gang. Wereldwijd kwam er meer aandacht voor de positie van meisjes en vrouwen. De VN zag de noodzaak voor deze dag daardoor ook in 1978. Zo werd Internationale Vrouwendag op 8 maart een feit. 

Internationale Vrouwendag en de zorg

Eigenlijk is het raar dat we op het gebied van gezondheid en zorg meer weten over mannen dan over vrouwen. In onderzoek en praktijk is het mannenlichaam vaak de norm, waardoor artsen bijvoorbeeld hartinfarcten bij vrouwen over het hoofd zien. De lichamelijke symptomen die vrouwen hebben, zijn wel degelijk anders dan bij mannen. Het gevolg is dat vrouwen niet dezelfde kwaliteit van zorg ontvangen. Vrouwen krijgen vaak niet of te laat een diagnose en er is te weinig kennis over vrouwelijke aandoeningen. Daarnaast ervaren vrouwen twee keer zo vaak bijwerkingen van medicijnen. De Universiteit van Twente heeft hier op 8 maart een interessante bijeenkomst voor. Iedereen is welkom!

Wat betekent Internationale Vrouwendag voor jou? 

Gelukkig zijn de leef- en werkomstandigheden voor vrouwen in Nederland veel beter dan in andere delen van de wereld. Maar ook in Nederland kan en moet het beter. Het thema van dit jaar is "onbeperkt leefbaar". Kunnen vrouwen onbeperkt meedoen in de maatschappij of zijn er nog steeds beperkingen voor vrouwen? Wat denk jij? Loop jij in je dagelijks leven aan tegen beperkingen omdat je vrouw bent? Of heb je er totaal geen last van? Wij zijn benieuwd naar jullie mening! Laat het ons weten via redactie@happynurse.nl

Bronnen: internationale-vrouwendag.nl, utwente.nl, elle.nl