Handhaving Wet DBA - Gevolgen voor de zorg!
16 september 2024Wat verandert er per 1 januari 2025 voor zzp'ers in de zorg?
De Belastingdienst heeft aangekondigd vanaf 1 januari 2025 de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) te gaan handhaven. Deze wet heeft als doel om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers).
De aanpassingen komen voort uit toenemende zorgen over misbruik van zelfstandigenconstructies en ongelijke concurrentie tussen zelfstandigen en reguliere werknemers.
Wat betekent dit voor jou als zzp’er in de zorg?
Voor zzp'ers in de zorgsector kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn. Aan de ene kant biedt de nieuwe wet meer duidelijkheid en bescherming tegen misbruik door opdrachtgevers die zzp'ers als goedkopere arbeidskrachten willen inzetten zonder de bijbehorende rechten en zekerheden te bieden. Aan de andere kant kan de wet leiden tot meer administratieve lasten en mogelijk hogere kosten voor zzp'ers om aan de nieuwe eisen te voldoen.
Het nieuwe wetsvoorstel met criteria is nu bekend. De opdracht, dus de feitelijke werkzaamheden, en de samenwerking met de werkgever zijn het belangrijkst bij die beoordeling. Of de werkende een ondernemer is, speelt slechts een kleine rol.
De Belastingdienst zal anders dan in de voorgaande jaren controleren of je als zzp’er echt zelfstandig bent en niet in een verkapt dienstverband werkt. Dit betekent dat de Belastingdienst onder andere zal gaan controleren op zaken als het werken voor meerdere opdrachtgevers en het dragen van ondernemersrisico.
Als je vooral voor één opdrachtgever werkt die aanwijzingen en instructies kan geven, de werkzaamheden controleert en jij onder dezelfde voorwaarden je werkzaamheden uitvoert als medewerkers in loondienst, kan de Belastingdienst je als schijnzelfstandige beschouwen. Met mogelijke naheffingen van premies en belastingen en een navorderingsboete als gevolg.
Wanneer mag je werken als zzp’er?
Naast de wet DBA is er een nieuwe wet in de maak: de wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR). Het gaat hier nog om een conceptwet, de concepttekst is onlangs bekend gemaakt. De concept wet VBAR bevat een aantal belangrijke bepalingen over hoe de gezagsverhouding tussen opdrachtgever en de werkende moet worden beoordeeld.
Voor nu komt het op het volgende neer. Als er sprake van is dat de opdrachtgever werkinhoudelijke aansturing kan geven aan de werkende, werkzaamheden kan controleren van de werkende en deze werkzaamheden organisatorisch onderdeel van de organisatie zijn, die werkzaamheden niet door een zzp’er maar slechts in loondienstverband kunnen worden uitgevoerd.
Pas als over die aspecten geen duidelijkheid bestaat, is het van belang dat de werkende zich bij de uitvoering van de werkzaamheden als een echte ondernemer gedraagt en niet als een werknemer en dus zelf aansprakelijk is voor de werkzaamheden en ondernemersrisico’s loopt bij het uitvoeren van de werkzaamheden.
Wat zijn de gevolgen voor de zorgsector?
Als het handhavingsmoratorium wordt opgeheven, kan de Belastingdienst vanaf januari 2025 belastingen, premies, en boetes naheffen bij zowel de zzp’er als de zorgorganisatie. Dit kan leiden tot aanzienlijke financiële risico's, vooral als blijkt dat de arbeidsrelatie onterecht als zelfstandig ondernemerschap is aangemerkt.
Zorgorganisaties kunnen hierdoor geconfronteerd worden met forse naheffingen en juridische kosten. Daarnaast kan het vertrouwen tussen zzp’ers en zorgorganisaties onder druk komen te staan. Voor de zzp’er kan dit betekenen dat zij naast financiële lasten ook het risico lopen op een herclassificatie van hun arbeidsstatus, wat mogelijk gevolgen heeft voor hun ondernemerschap en fiscale voordelen.
Hoe helpt HappyNurse zzp’ers in de zorg?
Veel zorgprofessionals hebben de afgelopen jaren hun vaste dienstverband opgezegd en zijn als zzp’er gaan werken, vaak om meer vrijheid en flexibiliteit te ervaren. HappyNurse is dé expert in flexibele zorgverlening. Als menselijke werkgever investeren we continu in de ontwikkeling van onze zorgprofessionals. We denken actief mee als kennispartner en zetten complexe uitdagingen om in werkbare oplossingen.
We begrijpen dat de aangekondigde maatregelen van de Belastingdienst, om schijnzelfstandigheid in de zorg aan te pakken, zorgen opwekken voor onze zzp’ers. We denken met je mee en zorgen dat je happy aan de slag kunt! We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.
Ben je zzp’er in de zorg en overweeg je loondienst, maar wil je deze vrijheid en flexibiliteit liever behouden? Misschien is flexibel in loondienst iets voor jou!
HappyNurse zet zich in voor een wereld waar zorgprofessionals hun werk met veel plezier uit kunnen voeren: Happy Nurse, Happy Patient. Wij ondersteunen zzp’ers en zorgorganisaties dan ook graag met de nieuwe wetgeving. Meer weten? Neem contact op met een van onze locaties.