Stop met piekeren! Tips voor een betere nachtrust

10 maart 2023

In de zorg maak je soms heftige dingen mee. Je kan te maken krijgen met agressie, acute situaties en zelfs de dood van een cliënt. Al deze dingen kunnen je nachtrust flink verstoren. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je tóch lekker slaapt? Wij zochten het voor je uit.

Slaap is belangrijk

Als je een keertje een slechte nacht maakt, is dat nog niet echt een probleem. Maar slaap je langere tijd slecht, dan verstoort het niet alleen de werking van je hersenen maar het schopt ook je stofwisseling, hormoonhuishouding en je afweersysteem in de war. Je moet slaap zien als een fundamentele behoefte zoals eten en drinken: door nachtrust herstelt ons brein en ons lichaam. 

Beter slapen is beter dan meer slapen

Uit een onderzoek over slaap (2017) bleek dat zowel te kort slapen (minder dan 7 uur per nacht) als te lang slapen (meer dan 9 uur per nacht) de kans op klachten vergroot. Het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam wil daarom vooral niet inzetten op méér slapen, maar op beter slapen. En hoe je beter kunt slapen lees je verderop in dit blog. 

Verschillende slaaptypes

Je natuurlijke slaapritme is grotendeels genetisch bepaald in je zogeheten chronotype. Zo zijn er grote verschillen tussen ochtend-en avondtypes. Een avondtype is beter bestand tegen bijvoorbeeld het draaien van een nachtdienst. Hier keken we al eerder naar in ons blog over het werken in onregelmatige diensten. Je kunt jezelf wel trainen in een ander slaapritme, maar dat kost tijd. 

Piekeren en je nachtrust

  • Maak voor het slapen een avondwandeling. 
  • Maak een zorgenlijst. Schrijf op wat je uit je slaap houdt. Door je zorgen meteen op te schrijven, kan je ze automatisch beter loslaten. Dus leg een notitieboekje op je nachtkastje zodat je al je zorgen van je weg kunt schrijven. 
  • Doe een rustige activiteit voor het slapengaan. Probeer daarbij je telefoon te vermijden. Het blauwe licht van je telefoon maakt je juist meer wakker. Doe liever een denkpuzzel (Sudoku, kruiswoordpuzzel etc.), lees een boek of kleur in een kleurboek voor volwassenen
  • Mediteer voor het slapengaan. Dit klinkt misschien zweverig, maar dat is het totaal niet. Door te mediteren voor het slapengaan breng je je hersenen tot rust. Er zijn verschillende (gratis) apps die je helpen met mediteren. Een tip: Meditation Moments heeft een gratis versie en is heel toegankelijk. 
  • Ontspan voor je slapen gaat door bijvoorbeeld een bad te nemen. Een rustgevende olie, met bijvoorbeeld een lavendel geur, kan je daarbij helpen. Wat rustgevende muziek op de achtergrond helpt zeker mee in de ontspanning.

Heb jij slaaptips? 

Heb jij de ultieme slaaptip voor je collega Nurses? Laat het ons weten via redactie@happynurse.nl en wie weet delen we jouw tip!  

Bronnen: NRC.nl, Nederlands Herseninstituut en slaapinfo.nl