HappyNurse Nieuws

HappyNurse thuiszorg en uitzendbureau zijn regelmatig in het nieuws.
< terug

Lachen is pijnstillend, ontspannend en helpt mensen om te gaan met hun angsten. 

 

Het toepassen van humor is dan ook een officiële verpleegkundige interventie (Bulechek, 2016).  In de opleiding komt het niet uitgebreid aan bod. Tien jaar geleden schreef Marcellino Bogers de eerste versie van het boek ‘ Humor als verpleegkundige interventie’. In het boek vind je theoretische en praktische informatie, ervaringen van collega’s en vele voorbeelden over het inzetten van humor in de zorg. In de opleiding komt het niet uitgebreid aan bod. Tien jaar geleden schreef Marcellino Bogers de eerste versie van het boek ‘ Humor als verpleegkundige interventie’. In het boek vind je theoretische en praktische informatie, ervaringen van collega’s en vele voorbeelden over het inzetten van humor in de zorg.

 

Nu is er een geactualiseerde versie. Marcellino Bogers vertelt waarom: “Zou je je boek willen actualiseren, zodat we ‘m opnieuw kunnen uitgeven?”, vroeg de uitgever. “Het is alweer tien jaar geleden, en er zijn vast onderwerpen die je er nu graag in zou willen hebben”. Dat liet ik me geen twee keer vragen. Gebruik van humor in de palliatieve zorg is zo’n onderwerp; tien jaar geleden stond dat lang niet zo hoog op de agenda als nu. Of grapjes maken met mensen met dementie; kan dat nou wel of niet? In die tien jaar gaf ik veel lezingen en workshops en beantwoordde ik veel vragen, maar tegelijkertijd verzamelde ik ook heel veel anekdotes. Daar wilde ik er ook heel veel van in hebben, dat wist ik zeker. Maar dat ging zomaar niet. Die anekdotes moeten natuurlijk wel ten dienste staan van de theorie, het boek is geen moppentrommel.”

 

Kill your darlings

“Schrijven is schrappen, en dat valt niet mee. Zo sneuvelde het verhaal dat een vrouw me tijdens een lezing in een Alzheimercafé vertelde. Ze liep met haar man die erg aan het dementeren was in de stad, en werd afgeleid door iets wat ze in de etalage zag. Daardoor zag ze niet dat haar man aanwijzingen ging geven aan iemand die aan het inparkeren was. Dat liep niet goed af qua schade aan de auto, maar zij heeft er achteraf heel erg om moeten lachen, en dat was voor haar het begin van acceptatie van de ziekte van haar man, zo vertrouwde ze me toe.

Deze anekdote kwam niet in in het boek, omdat hij teveel gericht was op de mantelzorger, en we wilden vooral ook plek inruimen voor de bijdragen van deskundigen zoals Saskia Teunissen, Huub Buijssen en Jeffrey Wijnberg. Kill your darlings, maar niet allemaal natuurlijk!”, aldus Bogers.

 

Meer weten over het boek?

Kijk op: https://www.bsl.nl

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info

 

Akkoord