HappyNurse Zorg Nieuws

Lees hier het laatste zorg nieuws. Nieuws en achtergronden voor en over verpleegkundigen en verzorgenden. Ook is HappyNurse zelf regelmatig in het nieuws. Op de hoogte blijven van actueel zorg nieuws? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief onderaan de pagina.
< terug

Eerder kreeg je van ons al 5 tips voor waar je als zorgprofessional op moet letten. Nu een aanvulling over het gebruik van geneesmiddelen tijdens hitte, want volgens de KNMP lopen veel oudere Nederlanders tijdens de hitte door hun medicijngebruik extra risico op uitdroging en een ontregelde lichaamstemperatuur.

 

opletten met medicijngebruik bij hitte pillenstrips in de zonVeel medicijnen kunnen zorgen voor uitdroging en het ontregelen van de lichaamstemperatuur. Zoals: plaspillen, laxeermiddelen, medicijnen voor hart en vaten, medicijnen tegen hoge bloeddruk, antipsychotica, pijnstillers en antidepressiva. Bij mensen die een combinatie van deze medicijnen gebruiken, neemt het risico verder toe.

 

Vooral oudere medicijngebruikers moeten opletten tijdens de warmte. Vanaf 65 jaar wordt de regulatie van de temperatuur in het lichaam minder. In combinatie met bepaalde medicijnen kunnen ouderen bovendien gemakkelijk te veel zout en vocht verliezen.

 

Het advies van de KNMP tijdens de hitte is:

  • Bij twijfel of medicijnen een risico vormen tijdens hitte: benader de apotheker voor advies. De apotheker is de geneesmiddeldeskundige bij uitstek.
  • Eet gezond, regelmatig en gevarieerd. Groente en fruit bevatten veel water, vitamines en mineralen.
  • Drink daarnaast minimaal 2 liter vocht per dag: regelmatig kleine beetjes, telkens een kopje of een glas. Houd het drinken bij de hand. Neem kraan- of flessenwater, melk, karnemelk, thee, koffie of vruchtensap.
  • Vermijd de hitte en grote inspanningen. Ga alleen ‘s morgens naar buiten als het nog redelijk koel is, draag luchtige kleding en gebruik een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor.
  • Kijk voor meer informatie op www.apotheek.nl/hitte  

Bron: KNMP

Nieuwsbrief voor verpleegkundigen en verzorgenden

Geen zorgen: wij gaan veilig met je gegevens om. Dat lees je in ons privacybeleid.

ABU

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info

 

Akkoord