Scroll down for more information

HappyNurse Zorg Nieuws

< terug
Medicatie thuis vaak niet goed bewaard

Patiënten bewaren geneesmiddelen thuis vaak niet goed. Dit kan van invloed zijn op de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van de medicatie.

Uit onderzoek van promovendus Niels Vlieland, werkzaam bij de apotheek van het UMC Utrecht, blijkt dat geneesmiddelen vaak niet onder de juiste condities (temperatuur, vocht en licht) worden bewaard. Patiënten bewaren ook geneesmiddelen waarvan de houdbaarheidsdatum al is gepasseerd, die niet meer herkenbaar zijn en/of zonder de bijsluiter.

 

Vlieland promoveerde donderdag 13 september op zijn onderzoek aan de Universiteit Utrecht.

 

Mensen bewaren medicatie met een bewaaradvies tussen de 2 en 8°C (bijvoorbeeld biologische geneesmiddelen) het minst goed. Temperatuurverschillen kunnen onder andere liggen aan de exacte locatie in de koelkast. Zo ligt de temperatuur in de deur of bovenin de koelkast vaak buiten de 2 tot 8°C. Ruim een kwart van de patiënten (27%) bewaarde dergelijke middelen onder 0°C (25%) of boven 25°C (2%). Andere redenen zijn dat de verpakking te groot is voor de koelkast, of dat patiënten op reis niet een koelkast bij de hand hebben.

 

Vlieland mat het effect van de effect door vier verschillende biologische geneesmiddelen van het type TNF-α-remmers bloot te stellen aan temperaturen die vergelijkbaar zijn als bij patiënten thuis. De producten zijn redelijk stabiel, maar in bijna de helft ervan werden kleine hoeveelheden aggregaten (klonteringen) gedetecteerd. Aggregaatvorming kan mogelijk leiden tot een immuunreactie en zorgen voor een afname in de werkzaamheid van het geneesmiddel. Om te bepalen wat de gevolgen voor de werking en houdbaarheid van de geneesmiddelen zijn, is meer onderzoek nodig.

 

Bewaaradvies medicatie

Vlieland pleit voor meer aandacht voor het goed bewaren van geneesmiddelen. Patiënten kunnen daar extra hulp bij gebruiken. Zo kunnen artsen bij het voorschrijven van medicatie zowel de inname als het bewaren van medicatie bespreken. Farmaceuten kunnen er bijvoorbeeld bij verpakkingen rekening houden met dat die in de koelkast passen en apothekers kunnen bijdragen door bijvoorbeeld gemakkelijke bewaarinformatie verschaffen. Daarnaast moet de patiënt zelf zich ook bewust zijn van de mogelijke gevolgen als hij het bewaaradvies niet goed opvolgt.

 

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten ontwikkelde de apotheek van het UMC Utrecht een kort en duidelijk leaflet met bewaarinstructie bij bepaalde medicatie standaard aan patiënten wordt meegegeven.

 

Bekijk ook de uitzending van EenVandaag (10-9-18) over het onderzoek.

promotie bewaren medicatie

HAPPYMOMENT

Lees de persoonlijke verhalen van verpleegkundigen. Want werken in de zorg, daar word je happy van! Wat is jouw verhaal?

 

Lees alle inzendingen

 

Inge Wissenburg

 

Nieuwsbrief voor verpleegkundigen en verzorgenden

Geen zorgen: wij gaan veilig met je gegevens om. Dat lees je in ons privacybeleid.

Erkend leerbedrijf
ISO 9000
ABU
Actiz
SNCU