HappyNurse Zorg Nieuws

Lees hier het laatste zorg nieuws. Nieuws en achtergronden voor en over verpleegkundigen en verzorgenden. Ook is HappyNurse zelf regelmatig in het nieuws. Op de hoogte blijven van actueel zorg nieuws? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief onderaan de pagina.
< terug

De wijkverpleegkundige wordt steeds meer gezondheidsbevorderaar. Dat is de kern van de herziening van het Expertisegebied Wijkverpleegkundige, die op 7 juni werd overhandigd aan vertegenwoordigers van Actiz, Zorgthuisnl en het Landelijk overleg opleidingen verpleegkunde (LOOV).

 

Met het Expertisegebied Wijkverpleegkundige zeg je als beroepsgroep: "Dit is de norm, zo hoort het in ons vak. Zoals het hier staat beschreven, zo mag je erop vertrouwen dat wij ons vak uitoefenen. Hier spreken we elkaar op aan. En als beroepsbeoefenaar kun je het expertisegebied erbij pakken en checken met welke competenties je nog aan de slag moet", aldus Marjolein Zilverentant, voorzitter van de wijkverpleegkundigen binnen V&VN

 

Belangrijkste verschuiving is volgens Zilverentant dat preventie en zelfredzaamheid belangrijker zijn. “Willen we zorg in de toekomst toegankelijk en betaalbaar houden, dan moeten we echt af van het denken in geleverde zorg. Het moet gaan om het resultaat. Om preventie en zelfredzaamheid. Om de vraag of je iemand helpt om zo lang mogelijk op eigen benen te staan, en zo een beroep op duurdere zorg voorkomt. Dat moet centraal staan en niet de handelingen die we verrichten.”

 

Gezondheidsbevorderaar en netwerker pur sang

wijkverpleegkundige gezondheidsbevorderaar netwerkerHet competentiegebied van zorgverlener is voor verpleegkundigen de kern van hun beroepsuitoefening. Voor wijkverpleegkundigen komt daar het competentiegebied van gezondheidsbevorderaar bij. En dat betekent heel veel schakelen en afstemmen met andere disciplines en partijen die in de wijk betrokken zijn bij zorg en welzijn. Zilverentant: “Dus als je bij een cliënt komt met veel luchtwegproblemen en je ziet dat er schimmels zijn in zijn huis, dan moet je bijvoorbeeld bij de woningbouwvereniging zijn. De wijkverpleegkundige is dus ook een – geboren of aangeleerde – netwerker pur sang.”

 

Download het Expertisegebied wijkverpleegkundige in één oogopslag.

 

Nieuwsbrief voor verpleegkundigen en verzorgenden

Geen zorgen: wij gaan veilig met je gegevens om. Dat lees je in ons privacybeleid.

ABU

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan met het gebruik van de website gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info

 

Akkoord