Scroll down for more information

HappyNurse Zorg Nieuws

< terug
Wijkverpleegkundige steeds meer gezondheidsbevorderaar

De wijkverpleegkundige wordt steeds meer gezondheidsbevorderaar. Dat is de kern van de herziening van het Expertisegebied Wijkverpleegkundige, die op 7 juni werd overhandigd aan vertegenwoordigers van Actiz, Zorgthuisnl en het Landelijk overleg opleidingen verpleegkunde (LOOV).

 

Met het Expertisegebied Wijkverpleegkundige zeg je als beroepsgroep: "Dit is de norm, zo hoort het in ons vak. Zoals het hier staat beschreven, zo mag je erop vertrouwen dat wij ons vak uitoefenen. Hier spreken we elkaar op aan. En als beroepsbeoefenaar kun je het expertisegebied erbij pakken en checken met welke competenties je nog aan de slag moet", aldus Marjolein Zilverentant, voorzitter van de wijkverpleegkundigen binnen V&VN

 

Belangrijkste verschuiving is volgens Zilverentant dat preventie en zelfredzaamheid belangrijker zijn. “Willen we zorg in de toekomst toegankelijk en betaalbaar houden, dan moeten we echt af van het denken in geleverde zorg. Het moet gaan om het resultaat. Om preventie en zelfredzaamheid. Om de vraag of je iemand helpt om zo lang mogelijk op eigen benen te staan, en zo een beroep op duurdere zorg voorkomt. Dat moet centraal staan en niet de handelingen die we verrichten.”

 

Gezondheidsbevorderaar en netwerker pur sang

Het competentiegebied van zorgverlener is voor verpleegkundigen de kern van hun beroepsuitoefening. Voor wijkverpleegkundigen komt daar het competentiegebied van gezondheidsbevorderaar bij. En dat betekent heel veel schakelen en afstemmen met andere disciplines en partijen die in de wijk betrokken zijn bij zorg en welzijn. Zilverentant: “Dus als je bij een cliënt komt met veel luchtwegproblemen en je ziet dat er schimmels zijn in zijn huis, dan moet je bijvoorbeeld bij de woningbouwvereniging zijn. De wijkverpleegkundige is dus ook een – geboren of aangeleerde – netwerker pur sang.”

 

Download het Expertisegebied wijkverpleegkundige in één oogopslag.

 

HAPPYMOMENT

Lees de persoonlijke verhalen van verpleegkundigen. Want werken in de zorg, daar word je happy van! Wat is jouw verhaal?

 

Lees alle inzendingen

 

Inge Wissenburg

 

Nieuwsbrief voor verpleegkundigen en verzorgenden

Geen zorgen: wij gaan veilig met je gegevens om. Dat lees je in ons privacybeleid.

SNCU
Erkend leerbedrijf
Actiz
ISO 9000
ABU