Scroll down for more information

HappyNurse Zorgnieuws

< terug
Wtza: wat verandert er voor jou als zzp’er

Per 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) van kracht. Deze wet vervangt de huidige Wet toelating zorginstellingen (Wtzi). Het doel van deze wet is om zowel het bewustzijn van de kwaliteit van de zorg te vergroten als de verantwoording en transparantie. Wat verandert er door de invoering van deze wet voor jou als zzp’er?


Meldplicht

Zowel bestaande als nieuwe zzp’ers die werken in de zorg als zorgprofessional hebben vanaf 1 januari 2022 een meldplicht. Als je op dit moment al werkzaam bent als zzp’er in de zorg verandert er weinig met deze nieuwe wet. Dan sta je namelijk al in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) en ben je als het goed is door het CIBG toegevoegd aan het register. Belangrijk: controleer zorgvuldig of je bent toegevoegd aan het register, dit doe je hier: https://zoeken.zorgaanbiedersportaal.nl/.

Voor zzp’ers is de meldplicht de belangrijkste verandering. Sta je nog niet in het register? Dan moet je dit voor 1 juli 2022 melden. Ga je binnenkort als zzp’er aan de slag in de zorg? Dan ben je verplicht je vanaf 1 januari 2022 te registreren. Zorg dat je als zzp’er voldoet aan de meldplicht en registreer je via de website van het CIBG.


Vergunningplicht

Om zorg te mogen blijven verlenen is er per 1 januari 2022 een vergunningplicht, maar dit geldt alleen voor zorginstellingen;

- die specialistische zorg verlenen

- die met meer dan 10 zorgverleners Zvw- of Wlz-zorg verlenen

Voor zzp’ers is er geen vergunningplicht. Toch kan dit indirect wel invloed hebben op jou als zzp’er wanneer je in opdracht werkt voor een zorgaanbieder die niet voldoet aan de regels en dreigt z’n vergunning te verliezen. 


Kortom, controleer of je geregistreerd staat in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) en registreer jezelf wanneer dit niet het geval is. 

Heb je nog vragen over de Wet toetreding zorgaanbieders en wat dit voor jou betekent? Dan staan we graag voor je klaar en kan je contact opnemen met jouw contactpersoon bij HappyNurse.

Nieuwsbrief voor verpleegkundigen en verzorgenden

Geen zorgen: wij gaan veilig met je gegevens om. Dat lees je in ons privacybeleid.

ABU