HappyNurse Zorg Nieuws

Lees hier het laatste zorg nieuws. Nieuws en achtergronden voor en over verpleegkundigen en verzorgenden. Ook is HappyNurse zelf regelmatig in het nieuws. Op de hoogte blijven van actueel zorg nieuws? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief onderaan de pagina.
< terug

De komende weken delen we wat opmerkelijke feiten uit de geschiedenis van de verpleging met je. Wist je bijvoorbeeld dat er pas in de tweede helft van de 19e eeuw ziekenhuizen ontstonden? Daarvoor lieten mensen die het konden betalen zich aan huis verplegen. Eigenlijk de eerste vorm van wijkverpleging! Zij werden verpleegd door familie, buren of religieuze zusters.

 

Arme mensen konden terecht in gasthuizen. Daar werkten nog geen verpleegkundigen, maar ongeschoolde zaalmeiden en -knechten. In 1837 kwamen er vier katholieke zusters naar Amsterdam en zij verpleegden aan huis. Amsterdamse notabelen en artsen richtten in 1943 de Vereeniging voor Ziekenverpleging op. Zij vonden dat iedere burger recht had op beschaafde verpleging. Daarom begon de vereniging begon met het opleiden van neutrale pleegzusters, want niet iedereen wilde religieuze zusters aan hun bed. In 1857 opende het Prinsengracht Ziekenhuis in Amsterdam, waar deze pleegzusters ook zorg verleenden. 

 

Al eerder was in Utrecht in 1944 het eerst diaconessenhuis geopend met 1 arts en 3 diaconessen. Dit was een initiatief  van de Duitse dominee Fliedner. Vrome vrouwen konden als diacones , vrijwillige ziekenzusters, een bijdrage leveren aan de samenleving. In 2019 viert het Utrechtse Diakonessenhuis haar 175-jarig bestaan. 

 

Professionalisering

Door allerlei medische ontdekkingen, zoals de narcose, de ontdekking van bacterieen als ziekteverwekker, ontstond er behoefte aan 'moderne' ziekenhuizen, waar medici operaties konden uitvoeren. De medici werden geassisteerd door verpleegkundigen, die daarvoor opgeleid werden. De eerste verpleegstersopleiding 'Het Witte Kruis ' startte in 1878. Dit was een vereniging opgericht door artsen ter verbetering van hygiëne en gezondheidsleer. De verpleegsters kregen een theoretische cursus en zij moesten een aantal maanden werken in de traditionele gasthuizen. Als teken van professionaliteit kregen deze verpleegsters een wit kruis, dat werd gespeld op de kraag van hun lichtblauwe uniform met witte schort. Hiermee begon de professionalisering van de verpleging echt.

 

Ben jij een professionele verpleegkundige of verzorgende? 

Bij HappyNurse vinden we het belangrijk dat verpleegkundigen en verzorgenden Happy zijn, door jouw kwaliteit en kracht beter te benutten, je de ruimte en faciliteiten te bieden om beter te worden in het vak en je daar in te zetten waar jij het beste tot haar recht komt, zodat je met échte aandacht kan zorgen voor jouw patiënten.  Daar wordt niet alleen jij gelukkig van, daar wordt de zorg beter van én de patiënt blij. Onze missie is dan ook: Happy Nurse. Happy Patiënt. We vertellen je graag meer over jouw mogelijkheden bij HappyNurse.

 

verpleegsters van het Witte Kruis geschiedenis van de verpleging. Bron foto website Florence Nightingale Instituut

 

Wil je al meer weten over de geschiedenis van de verpleging? Kijk dan eens op de site van het Florence Nightingale Instituut

Nieuwsbrief voor verpleegkundigen en verzorgenden

Geen zorgen: wij gaan veilig met je gegevens om. Dat lees je in ons privacybeleid.

Logo
ABU
Logo
Logo